Piirin kilpailuasiahenkilö tässä moi.

25.8.2021

Taas on aika hakea kisoja ja laittaa ne kalenteriin. Hakuaikaa on syyskuun loppuun.

Olen siinä onnellisessa asemassa, että olen taas saanut Etelä-Suomen Hiihdolta mandaatin koordinoidapiirin kilpailuille ajankohdat.
Tehtävä sopii hyvin henkilölle, joka ei ole ystäväpiiriä laajentamassa.

Kilpailuthan anotaan Liiton uuden systeemin mukaan Kilmo.fi kautta ja se vaatii seuran tehtävään valtuuttamalta henkilöltä kirjautumista uudella tavalla. Oleellista ja uutta on myös se, ettei enää ole erikseen kansallisia ja piirikunnallisia kisoja, vaan kaikki kilpailut haetaan samalla "Muut hiihtokilpailut statuksella".
Seuran edustajaksi pääsee ilmoittamalla Eeva Käyhkölle roolinsa seurassa. (Ilmoittaja, kilpailujen syöttäjä, ilmoittautumisen maksaja, tai ajanottaja). Tämä onnistuu helpoimmin soittamalla Eevalle 0400 586 392, joka tekee seuraihmiselle tunnukset salasanoineen, jotka sitten voi vaihtaa haluamakseen.
Tärkeää on, että jos ei vielä laita kilpailuunsa sarjoja ja matkoja, niin laittaa perustietojen Info-kohtaan, onko hiihtotapa P vai V vai P/V.
Piirin nettisivulle listaan kilpailuja sitä mukaa kun niitä haetaan, jotta näette tilanteen. Samalla sivulla,kalenterin alla on Eevalta tulleet ohjeet seuroille uudesta systeemistä. Suora linkki sinne TÄSTÄ

Yksinkertaista ja helppoa. Mikäli ei, autan, mutta parhaimman avun saa Eevalta Liiton taholla.

Mitenkäs tämä prosessi sitten etenee kilpailuvastaavan silmin.
Hakemustulvan jälkeen on niin sanottu piirikierros. Kisoja sijoitetaan kalenteriin ja kaikki saavat kisat toivomalleen ajankohdalle… Muistini mukaan, joskus muinoin on saattanut käydä niinkin, että joku seura joutunut pitämään kriisipalaverin mahdollisen ajankohdan muutoksen vuoksi.
Ne onneksi on harvinaisia juttuja ja niistä on selvitty, koska syy on piirin kilpailuvastaavassa.

Piirissä kilpailuja järjestää aina vaan pienempi joukko seuroja. Silti joka vuosi käydään katkeraakin vääntöä muutamasta viikonlopusta. Parhaillaan, tai pahimmillaan samaan viikonloppuun, jopa päivään, voi olla viisi kilpailuhakemusta. On sanomattakin selvää, että Piirin taholta halutaan jakaa kisat tasaisesti, enkä usko yhdenkään järjestävän haluavan järjestää kilpailua samaan aikaan naapuriseuran kanssa.
Jompikumpi kärsii varmasti, luultavasti molemmat, eli kaikki. Myös kilpailuvastaava.

Onko tuo nyt mikään ihme!
Seurojen anoessa kisoja on kalenterissa valmiina mm. SM-kisat, Hopeasompa, Suomen Cup ja FIS-kisat. Niihin piirillä ei ole minkäänlaista vaikuttamisen  mahdollisuutta. Siellä ne töröttävät valmiiksi täytteenä.
Meidän alueella ei Suomen Cup ole suurta ongelmaa tuottanut Vantaan järjestäessä ne viikolla. (Toki kärkiseurojen huiput ovat sitten Suomen Cupin kiertueella koko kauden).
FIS kisoja on kaksi ja ne on anottu suoraan Liitolta vieden kaksi viikonloppua. (Vantaa ja Espoo)
SM-kisa viikonlopuille on myöskin vaikea saada Piirin alueen kansallisten järjestäjiä, puhumattakaan Hopeasompa tai KLL:n viikonloppuun.
Joidenkin seurojen kisa ei onnistu sinä viikonloppuna, kun on veteraanien SM, jne. 
Siis todella monta syytä miksi juuri kyseinen seuran anoma viikonloppu on ainoa mahdollinen pitää kyseinen kisa.
Kilpailukalenteria suunniteltaessa on myös katsottava naapuripiirin kalenteria.
Isot kisat lähellä ”imee” paljon piirin hiihtäjiä, jolloin kilpailun järjestämisestä jää järjestämisen ilo, jos sitäkään.

Tässä kohtaa pieni kilpailuvastaava tutkailee vapaita kisapäiviä ja on ihmeissään…

Varsinkin kun hommassa on myös Liiton taholta ohjeistus kilpailuvastaaville:

1. Hiihtotapoja kauden kisoissa on piirissä ainakin melkein 50/50
2. Samana viikonloppuna ei ole päällekkäisiä kisoja piirissä tai rajapiirissä,
    nämä aina syövät osallistujia, eivätkä palvele sen enempää kisajärjestäjää tai 
    kilpailijoitakaan, tulee vain paha mieli kaikille.
3. Piiri myös päättää, mille ja millä matkoilla ja hiihtotavoilla mahdollinen 
    piirinmestaruus tai aluemestaruus järjestetään.
4. Koska nyt on vain muita hiihtokilpailuita entisten pk- ja kansallisten sijaan,
    osanottoa muista piireistä ei voi rajoittaa muuten kuin terveysviranomaisten
    päätöksellä.
    Piirin ja oman alueen osallistujat voi nyppiä palkittavaksi sitten tuloslistoista.

Ja kaiken huipuksi vielä:
Mikäli seurat eivät myönny siirtämään kisojaan piiri päättää, kuka saa kyseisenä viikonloppuna ja päivänä kisan järjestää. Tässä voi suosia myös vuorovuosi-systeemiä. Yhteistyötä ja talkooapua kannattaa suosia järjestelyissä.

No annas olla, kalenteri alkaa hahmottua. Vielä olisi kalenteriin saatava AM-kisat. Onneksi niitä ei ole montaa. Vain kolme, no Maakuntaviestin kanssa neljä. Maakuntaviesti on ollut perinteisesti Loppiaisena. Hyvä päivä, järjestäjää ei vain ole viime vuosina kovin helposti tuohon päivään saatu. Jos on saatu, ei ole ollut lunta tai sitten on ollut 30 astetta pakkasta. Kevään varapäivä arkena on aina huono kompromissi.
Sprintti ollaan saatu useana vuonna jonkun muun kisan yhteyteen, samoin kuin normimatkat ja viestit. Sekään ei ole itsestään selvyys, ja siksi jokasyksyisen väännön aihe. Pitkät matkat on saatu keskimäärin joka toinen vuosi pidettyä. Järjestäjien vähyyden lisäksi lumiolosuhteet ovat olleet pitkien matkojen riesana.

Onpa tässä ajan saatossa itsellekin herännyt muutamia kysymyksiä kapenevassa taistelukentässä:
Miten korkealle arvostamme piirin ja alueen kisat? Mikäli tarvetta on, miten arvostusta saisi nostettua? Olisikohan pohdinnan paikka määrittää AM-kisojen päivät ennen kuin kalenteriin lisätään piirin muita kisoja?
Entä jos ”isot” seurat ottaisivat vastuulleen vuoro vuosina järjestääkseen piirin/alueen kisoja?
Niitä voisi pienemmät seurat aika ajoin olla ”tuuramassa” mahdollisuuksiensa mukaan!

Joka tapauksessa emme saa unohtaa toimintamme kultaista lankaa (vai oliko se punainen) Mehän teemme tätä työtä seurojen ja ennen kaikkea urheilijoiden takia. Kilpailu on hiihtäjän juhlapäivä.
Hakekaa kisoja, varsinkin AM-kisoja ja järjestetään yhteistyössä näitä juhlapäiviä.

PS. Väistelkää koronaa…
Kuuleman mukaan rokotekattavuus on erittäin pitkän tähtäimen suunnitelmissa mahdollistamassa normaalimman elämän viettämisen, joka saataisi mahdollistaa myös kilpailutoiminnan onnistumisen.
Sitä ennen pallo on edelleen meillä muilla pitämällä maskia, huolehtimalla käsihygieniasta ja välttämällä kuorolaulua sekä karaokea soittoruokalassa. Pysykää terveinä.
 

t. ESH:n kilpailuvastaava

   Arto Tölmälä